Ministrica Đapo inicirala upis nacionalnog parka Una i pećine Vjetrenica na listu svjetske baštine

22.05.2019.
Ministrica Đapo inicirala upis nacionalnog parka Una i pećine Vjetrenica na listu svjetske baštine

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo održala je sastanak sa Sinišom Šešum, šefom Ureda UNESCO u BiH, i Biljanom Čamur Veselinović, generalnim sekretarom Komisije Bosne i Herecegovine za saradnju sa UNESCO-m, te direktorom Javnog preduzeća Vjetrenica u vezi sa aktuelnim procesom upisa nominiranih područja na listu svjetske baštine.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je, zajedno sa Državnom komisijom Bosne i Hercegovine za saradnju sa UNESCO-m, iniciralo pokretanje procesa nominiranja dva mikrolokaliteta Nacionalnog parka Una za upis na listu svjetske baštine UNESCO: Vodopad Milančev buk u Martin Brodu i Štrbački buk Nacionalnog parka Una, odnosno najveće prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja – sedrene barijere. Komisija je usvojila dokument za upis Martinbrodskih slapova Nacionalnog parka Una na Tentativnu listu Bosne i Hercegovine koji je dostavljen Centru za svjetsku baštinu UNESCO.

Kroz program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – akcioni plan strategije okoliša“, utvrđenog budžetom FBiH za 2019, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izdvojilo sredstva u iznosu od 70.000,00 KM za programe izrade nominacionih fajlova za upis prirodnog dobra na listu svjetske baštine UNESCO za:

  1. Program izrade Nominacionog fajla zaštićenog područja Nacionalnog parka Una -Martinbrodski slapovi;
  2. Program izrade Nominacionog fajla za područje Vjetrenica

Predstavnici UNESCO-a u Bosni i Hercegovini zahvalili su Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za predanost ovom zadatku i uspješnu koordinaciju i komunikaciju između institucija na različitim nivoima što je rezultiralo iniciranjem procesa kandidiranja spomenutih područja za upis na listu svjetske baštine.

G-din Šešum se osvrnuo i na nedavno održanu radionicu u Mostaru, u okviru projekta “Održivi turistički razvoj na području lokaliteta svjetske baštine” koji je, na prijedlog federalne ministrice ministarstva okoliša i turizma Edite Đapo, podržala Vlada Federacije BiH a za čiju je provedbu zadužen UNESCO, iz čega je proizašla konstruktivna saradnja učesnika i zajednička deklaracija.

Značaj za ulazak na listu dobara svjetske baštine ogleda se u očuvanju biodiverziteta određenih područja, uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za nauku ili očuvanje života te jačanje kapaciteta turističih odredišta, što je od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačke dragulje prirodnog naslijeđa - Nacionalni park Una, kao jedini nacionalni park u Federaciji Bosne i Hercegovine, i pećinu Vjetrenica kao fenomen pećine i spomenika prirode.

Promovišući prirodnu i kulturnu baštinu i jednako dostojanstvo svih kultura, UNESCO jača veze među narodima i državama.

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

  1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
  2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
  3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
  4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
  5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
  6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
  7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
  8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

  • Marinela, OŠ Hutovo

    Oduševljena sam dočekom pred pećinom, a Vjetrenica ostaje u trajnom sjećanju. Prelijepo je!

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregledavanja stranice slažete se sa korištenjem kolačića.