UNEP održao prvi konsultativni sastanak sa širim krugom interesnih strana za Projektno područje „Vjetrenica-Popovo polje“

02.06.2018.
UNEP održao prvi konsultativni sastanak sa širim krugom interesnih strana za Projektno područje „Vjetrenica-Popovo polje“

U utorak, 29.05.2018.godine, u prostorijama Lovačkog doma Ravno održan je prvi konsultativni sastanak sa širim krugom interesnih strana za Projektno područje „Vjetrenica-Popovo polje“.

Projekt zaštite područja „Vjetrenica-Popovo polje“ je dio većeg projekta pod nazivom „U susret novim zaštićenim područjima u BiH“ kojega UNEP (Program Ujedinjenih naroda za okoliš) provodi zajedno s entiteskim ministarstvima nadležnima za turizam te jedinicama lokalne samouprave. Realizacijom projekta predviđena je zaštita osam područja na teritoriju BiH, među kojima se našla i špilja Vjetrenica zajedno s okolnim područjem.

Ovom sastanku nazočili su, pored koordinatora projekta, i predstavnici lokalne vlasti kao i nevladinih udruga i lokalnog stanovništva sa spomenutog područja zaštite. Naglašeno je kako BiH, unatoč bogatim prirodnim resursima, nažalost još uvijek ima najniži postotak zaštićenih područja u Europi.

Na sastanku je prezentiran nacrt dokumenta Mapa puta za uspostavljanje formalno-pravne zaštite područja "Vjetrenica-Popovo polje" i nazočni su upoznati s dosadašnjim istraživanjima, ali i svim budućim koracima u procesu uspostavljanja zaštite ovog područja. Također, predstavnici nevladinih udruga i lokalnog stanovništva prezentirali su svoje aktivnosti i projekte koje trenutno provode, ali i planiraju provoditi u budućnosti na spomenutom području, kako bi stručni tim što kvalitetnije mogao predložiti zoniranje prostora koji je predmet zaštite.

Predstavnici UNEP-a uvažili su sve kritike i prijedloge te ih obećali unijeti u daljnje projektne aktivnosti prilikom izrade Detaljnog elaborata za zaštitu predmetnog područja s detaljnom identifikacijom svih prirodnih vrijednosti u obuhvatu, kako bi sve zainteresirane strane mogle nesmetano provoditi planirane aktivnosti, a općina Ravno istodobno adekvatno zaštitila svoje prirodno bogatstvo.

Projekt zaštite

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

  1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
  2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
  3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
  4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
  5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
  6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
  7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
  8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

  • Antonija, OŠ Bijakovići

    Jako mi se svidjela pećina Vjetrenica. Svidjelo mi se kada je pjevala vila a vodička Helena jako je mila. Bilo mi je dobro i sve mi se svidjelo jako, a hodati u Vjetrenici nije bilo lako. Svi smo na nekom mjestu sklizali i do zanimljivih detalja stizali.

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregledavanja stranice slažete se sa korištenjem kolačića.