Predsjednik Herceg i ministar Teletović posjetili špilju Vjetrenicu

29.10.2015.
Predsjednik Herceg i ministar Teletović posjetili špilju Vjetrenicu

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik i Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije posjetili su općinu Ravno kako bi se na licu mjesta upoznali s posljedicama nezapamćene poplave koja je sredinom mjeseca listopada pogodila špilju Vjetrenicu. O samom događaju i prvim preliminarnim rezultatima procjene štete, predsjednika Vlade i resornog ministra informirali su općinski načelnik, Andrija Šimunović i Ana Soldo, ravnateljica JP Vjetrenica.

Načelnik Šimunović je istaknuo kako je riječ događaju koji ne pamte niti najstariji stanovnici ovoga kraja te da su do danas procijenjene štete dosta velike, a riječ je samo o procijenjenoj šteti na turističkoj infrastrukturi unutar špilje. U ovom trenutku, kada se voda još uvijek nije povukla iz poplavljenih dijelova, teško je procijeniti koliki su razmjeri štete koja je pričinjena biljnom i životinjskom svijetu unutar špilje, kazao je načelnik Šimunović naglasivši kako je za taj posao nužno angažiranje multidisciplinarnoga tima sastavljenog od speleologa, hidrologa i biologa što nadilazi mogućnosti općine Ravno i JP Vjetrenica.

Posjet špilji Vjetrenica

Naglasivši kako je prirodna vrijednost i bioraznolikost Vjetrenice prepoznata i izvan granica ne samo Hercegovačko-neretvanske županije nego i Bosne i Hercegovine, predsjednik Herceg je istaknuo kako se kroz sinergiju struke i znanosti te uz podršku resornog ministarstva i Vlade trebaju tražiti rješenja ne samo za saniranje pričinjene štete nego i za bolju valorizaciju Vjetrenice.

Ogroman je značaj koji Vjetrenica ima za općinu Ravno, ali i Hercegovačko-neretvansku županiju, ne samo kao prirodna vrijednost nego i kao turistička mikro destinacija. Nažalost, financijske mogućnosti Županije su u ovom trenutku limitirane. Međutim, preko resornog ministarstva i uz snažnu potporu Vlade, pitanje utvrđivanje uzroka poplave i potrebe saniranja štete u Vjetrenici kandidirat ćemo i za njega snažno lobirati i kod domaćih i međunarodnih institucija koje skrbe o prirodnim vrijednostima, kazao je predsjednik Herceg.

Posjet špilji Vjetrenica

Konkretnu financijsku pomoć iz namjenskih i interventnih sredstava županijske Turističke zajednice i Fonda za zaštitu okoliša, najavio je ministar Teletović u čijoj su pratnji bili i čelni ljudi ovih institucija. Nepogoda koja je pogodila Vjetrenicu još je jedan dokaz da je priroda ne samo lijepa nego i nepredvidljiva. Na temelju ovoga što smo danas od Vas čuli, ali i inspekcijskog nalaza koji je uradila naša inspekcija zaštite prirode, znamo otprilike kolika je šteta na turističkoj infrastrukturi. Za omogućavanje nastavka rada na procjeni štete na biljnom i životinjskom svijetu špilje, nužno je omogućiti fizički ulazak stručnjacima različite struke i popraviti makar dijelom uništenu turističku infrastrukturu.

Za tu namjenu vrlo brzo će biti operativna namjenska sredstva kako Turističke zajednice tako i Fonda za zaštitu okoliša, kazao je ministar Teletović koji je izrazio spremnost Ministarstva da pruži stručnu pomoć i koordinira aktivnostima prema drugim institucijama u traženju najboljih rješenja i financijskih sredstava za ponovno stavljanje Vjetrenice u turističku funkciju.

Posjet špilji Vjetrenica

Sudionici radnog sastanka usuglasili su se kako je potrebno da općina Ravno i JP Vjetrenica žurno naprave dinamički plan sanacije kako bi se mogao imenovati zajednički multidisciplinarni tim koji će raditi na otkrivanju uzroka, saniranju šteta i stavljanju špilje u turističku funkciju.

Predsjednik Herceg i ministar Teletović iskoristili su ovaj posjet i kako bi se bolje upoznali s ostalim problemima s kojima se susreće općina Ravno kao najjužnija općina Hercegovačko-neretvanske županije, ali i uspjesima koje bilježi. Posebno zadovoljstvo iskazali su dobrim radom općinskih službi kada je riječ o korištenju sredstava iz EU fondova za projekte prekogranične suradnje. Predsjednik Herceg i ministar Teletović naglasili su kako je to dobar obrazac pridobivanja stranih investicija za ulaganje u ruralni razvoj, obrazac koji treba preslikati u sve općine Hercegovačko-neretvanske županije pa i u samu županijsku upravu.

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

  1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
  2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
  3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
  4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
  5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
  6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
  7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
  8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

  • Marinela, OŠ Hutovo

    Oduševljena sam dočekom pred pećinom, a Vjetrenica ostaje u trajnom sjećanju. Prelijepo je!

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregledavanja stranice slažete se sa korištenjem kolačića.