Uspješno završeno studijsko putovanje u sklopu projekta "Bicikliranjem kroz povijest"

18.06.2015.
Uspješno završeno studijsko putovanje u sklopu projekta "Bicikliranjem kroz povijest"

U sklopu provedbe projekta "Bicikliranjem kroz povijest" – Revitalizacija stare uskotračne pruge "Ćiro", održano je studijsko putovanje u Istru od 8. do 11. lipnja/juna 2015. godine.

Cilj studijskog putovanja bio je upoznavanje s primjerom dobre prakse i iskustva u Parenzani - Istra, kako bi lokalni dionici uvidjeli prednosti biciklističkog turizma i buduće staze Ćiro u Hercegovini i Dubrovačko - neretvanskoj županiji.

Parenzana je bila uskotračna pruga koja je povezivala Trst s Porečom, prometovala je od 1902. do 1935., a ukinuta je zbog nerentabilnosti i zbog bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza. 2002. godine povodom100-tog rođendana pruge pokrenut je EU projekt revitalizacije Parenzane. Ciljevi projekta bili su revitalizacija "Parenzane" putem turističke ponude i dugoročne prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Slovenije, zaštita trase, povezivanje postojećeg kulturnog i tehnološkog nasljeđa u jedinstveni turistički proizvod.

Uspješno završeno studijsko putovanje

Tijekom studijske posjete sudionici: osoblje projekta "Bicikliranjem kroz povijest" – Revitalizacija stare uskotračne pruge "Ćiro" i dionici iz općina Ravno, Neum, Trebinje, Čapljina, grada Mostara : predstavnici TZ-a, općina, bicklističkih klubova, gospodarstvenici, i ostali su obišli biciklističku trasu Parenzana, muzej, lokalne gospodarske subjekte na trasi te se susreli s predstavnicima Istarske razvojne turističke agencije IRTA d.o.o. koji su sudionicima prenijeli primjere dobre prakse te ukazali na mogućnosti i prepreke u ovakvim projektima.

Projekt "Bicikliranjem kroz povijest" – Revitalizacija stare uskotračne pruge "Ćiro", koji financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II je započeo u prosincu/decembru 2015. godine u trajanju od 24 mjeseca, a provodi se na području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u općini Konavle (Republika Hrvatska).

Uspješno završeno studijsko putovanje

Nositelji projekta su Javno poduzeće "Vjetrenica" Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i Općina Konavle (Republika Hrvatska). Partneri u projektu su: Regionalna razvojna agencija REDAH, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", Turistička zajednica Općine Konavle, Turistička organizacija Opštine Trebinje te općine Čapljina, Ravno i Neum.

Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom "Ćiro".

Mistični svijet dostupan svima

Špiljski bonton

  1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
  2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
  3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
  4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
  5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
  6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
  7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.
  8. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Špilja Vjetrenica Info

#1 u svijetu
po bioraznolikosti
7.014m
ukupna duljina kanala
600m
uređenih staza
11,6°C
prosječna godišnja temperatura

Što kažu naši posjetitelji

  • Duje, Split

    Nevjerojatna špilja! Kad uđeš, imaš osjećaj kao da si na nekom drugom planetu. Prvih pedesetak metara je malo nizak strop ali kad to prođeš, ušao si u svijet iz bajke. Na prvi pogled sve miruje a onda čuješ kap po kap vode koja gradi ove čudesne stalaktite i stalagnite! Obavezno posjetiti!!

Enjoy the best things to see in Zavala with a plan including Vjetrenica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregledavanja stranice slažete se sa korištenjem kolačića.